Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

25/11/15

Στο Ναύπλιο στις 29 Νοεμβρίου 2015 γιορτάζεται η 193η επέτειος της Άλωσης του Παλαμηδίου και της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 συμπληρώνονται 193 χρόνια από την άλωση του Παλαμηδίου από το Στάικο Σταϊκόπουλο αλλά και την παράδοση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους στους επαναστατημένους Έλληνες.

Η πόλη του Ναυπλίου γιορτάζει με ένα διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 28/11

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», θα πραγματοποιήσει λαμπρή εκδήλωση στο ¨Βουλευτικό¨. Το πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Δρ. Γεώργιος Κόνδης, καθηγητής, ιστορικός συγγραφέας. 

Θα προηγηθούν χαιρετισμοί, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ναυπλιέων «Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ», και τον Πρόεδρο των Αρκάδων Αργολίδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας, ο οποίος θα αναφερθεί στην ζωή του συμπατριώτη του Στάϊκου Σταϊκόπουλου. 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η χορωδία Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Θεοδόση Αντωνιάδη.

Κυριακή 29/11

Στις 10.30 το πρωί τιμητικό Άγημα, θα παραλάβει την εικόνα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, από το Δημαρχείο και θα την ανεβάσει στο κάστρο του Παλαμηδίου. Εκεί, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, θα ψαλεί επιμνημόσυνος δέησης, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη, και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, παρουσία του εκπρόσωπου της Βουλής, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δήμαρχου, των στρατιωτικών αρχών του Νομού και όλων των φορέων του.

Αμέσως μετά μπροστά στον Ανδριάντα του Στάϊκου, θα ψαλεί τρισάγιο και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων. 

Παράλληλα θα διεξαχθεί και «ο Παλαμήδειος Άθλος» μια μεγάλη Αθλητική Διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων, του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, το αθλητικό σωματείο ΓΕ Αργολίδας υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Βουλευτικού η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ», θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Δήμου για την Άλωση του Παλαμηδίου με μια μουσική εορταστική εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά δημοτικά, εθνικά, ιστορικά και έντεχνα τραγούδια