Ναύπλιο

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την αργολική πρωτεύουσα να «βαφτίστηκε» από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα που φέρεται να ίδρυσε την Ναυπλία. Αρχαίες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» προϋπήρχε του μυθικού ήρωα, και πως αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (εκ του ναύς και πλέω).

10/6/16

25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

φωτο από: http://www.argolikeseidhseis.gr/
1991 – 2016

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, συμπληρώνοντας φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, συμπληρώνοντας φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η αργυρή επέτειος του σπουδαίου θεσμού της κλασικής μουσικής θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια.

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού- το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση (Αυστρία, Πολωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Τσεχία), οι οποίες υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού, τιμούν το φεστιβάλ μέσω της αγαστής συνεργασίας των Πρεσβειών και την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, στρέφοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα φώτα της μουσικής Ευρώπης προς την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις Ε Δ Ω